Bliv klogere på forbrugerrettigheder

I situationer hvor man som forbruger køber ting er man dækket af en række rettigheder, som mange ikke kender til. Er man ikke den store shopper er det ikke sikkert, at det er så relevant at kende disse regler. Men er man dog en mere erfaren shopper, som ofte er ude for at handle så vil det være relevant. Når juletiden nærmer og andre gaverelaterede situationer nærmer sig er det især vigtigt at kende reglerne vedrørende forbrug. Det er nemlig ofte her, at folk ender med at bruge rigtig mange penge.

Forbrug er noget, som vedrører enhver

Har man haft lidt jura eller på en anden måde haft erfaring med købeloven vil man vide, at der er mange regler vedrørende forbrug. Det er et praktisk fag, som giver en indsigt i hvor mange rettigheder man rent faktisk har som forbruger. Ofte er disse regler vedr. forbrug dog nogle, som aldrig bliver håndhævede fordi, at forbrugerne ganske enkelt ikke ved, at de eksisterer.

Forbrug.dk kan du læse mere om forbrug og hvordan du kan få håndhævet de rettigheder du har, hvis nogen overtræder disse rettigheder. Har man købt julegaver har man formentligt brugt mange penge på forholdsvis kort tid. Det er især i forhold til gaver, at det bliver vigtigt at vide noget om forbrug.

For her er der nemlig mange regler vedrørende returret, rabatter og udsalg, som kan være relevante. Er det for eksempel muligt, ifølge loven, at få byttet et stykke tøj, hvis ikke der var byttemærke på og hvis ikke man kan fremvise en gyldig kvittering. Læser man op på forbrug er det informationer, som man vil lære at kende og man blive klogere på dette.

Du har rettigheder både online og i de fysiske butikker

Når man tænker forbrug så tænker man meget ofte på det man køber i fysiske butikker, men der findes dog også andre typer af forbrug. Blandt andet kan man også være forbruger online. Det er man hvis man køber ting via webshops og også her gør der sig forskellige regler gældende.

Som udgangspunkt så gælder det, at man har en fortrydelsesret på 14 dage, når man køber noget online. Dette kan være relevant op til jul da man måske giver julegaver man har købt på nettet. Det er dog ikke altid, at der er denne fortrydelsesret. Er der aftalt en længere frist vil det være det gældende. Når det kommer til online forbrug er forbrugerens rettigheder altså gode her, da der altid er minimum 14 dages returret.

Mange af de samme regler vedrørende forbrug gælder både online og når man køber noget fysisk. Blandt andet gælder det, at en gave altid kan byttes hvis det er aftalt ved købet. Det vil sige, at hvis det ikke er aftalt ved købet kan man ikke bytte det. I forbindelse med forbrug op til jul eller fødselsdag skal man derfor altid spørge om en gave kan byttes.

Er svaret bekræftende vil det være gældende og så er aftalen lavet. Man skal altid kunne fremvise enten en bon eller også skal varen have et byttemærke. Er et af disse kriterier opfyldt vil man altid kunne bytte et produkt, hvis det på forhånd er aftalt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *